“Als we samen iets extra’s voor een patiënt kunnen doen, dan doen we dat”
Kitty - Casemanager oncologische zorg
“Als we samen iets extra’s voor een patiënt kunnen doen, dan doen we dat”
Kitty is casemanager colorectale oncologische zorg. Kort gezegd: ze is het eerste aanspreekpunt voor patiënten en de spin in het web van hun behandeling in het Anna. Kitty was jarenlang stomaverpleegkundige en volgde daarna de masteropleiding tot verpleegkundig specialist. “Dan heb je meer bevoegdheden. Ik kan bijvoorbeeld medicatie voorschrijven binnen mijn vakgebied en zelfstandig iemand aanmelden op de SEH of onderzoeken voorschrijven.”
‘Oncologische zorg kan best ingewikkeld zijn’
“Ik ben voor mijn patiënten de contactpersoon. Voor alles wat met hun behandeling te maken heeft. Dat is heel breed. Hoe gaat het lichamelijk met ze? Natuurlijk let ik daar op. Maar ik hou ook in de gaten of het traject organisatorisch goed loopt. Het kan best ingewikkeld zijn, met meerdere artsen en afdelingen die betrokken zijn, soms zelfs andere ziekenhuizen. En ik ben er ook voor het welbevinden van patiënten. Een vertrouwd gezicht, herkenbaar aanwezig maar niet op de voorgrond.”
‘Ik wil graag de ‘gewone mens’ zijn voor patiënten’
“Waarom ik dit werk graag doe? In het moment van ziek zijn, kijken mensen van oudsher tegen artsen op. En het is ook ingewikkeld, met alle onderzoeken, behandelingen en medische termen. In die wirwar wil ik graag de ‘gewone mens’ zijn voor patiënten en alles wat er gebeurt begrijpelijk maken. Als het even kan ook draaglijker. Ik help door te praten en te luisteren, bereikbaar te zijn en te regelen. Als een brug tussen de medische wereld en gewone mensentaal. Een casemanager is iemand waar je terecht kunt en die dicht bij je staat.”
‘Ik word overal bij betrokken’
“In het Anna kan ik mijn werk doen op de manier die ik wil. Wij zijn een relatief kleinschalig ziekenhuis waar de lijnen kort zijn. Ik heb niet te maken met de assistent van de assistent van de arts. Ik ben ook niet alleen het aanspreekpunt voor de patiënt, maar ook voor de specialisten. En ik word overal bij betrokken. Ik ben bijvoorbeeld ook bij het oncologisch overleg in het Anna en zit namens het Anna in het regio-overleg endeldarmen. Iedereen is hier betrokken bij elkaar en bij de patiënten. En als we samen iets extra’s voor een patiënt kunnen doen, dan doen we dat.”
Een van Kitty’s patiënten is Robbert Linden
Hij had darmkanker en werd in 2013 voor het eerst in het Anna geopereerd. “Robbert en ik hebben echt een vertrouwensband opgebouwd. Hij is een bijzondere man met een heel duidelijk doel: hij wil verder met leven en het liefst zonder stoma. Toen hij bepaalde klachten kreeg heb ik met Robbert besproken om te kiezen voor een behandeling in het Amsterdam UMC. Daar kon Professor Bemelman de klachten verhelpen zonder een definitieve stoma. Het gaat nu gelukkig heel goed met hem en dat is voor mij het allerbelangrijkst: samen resultaat boeken.”
Robbert Linden vertelde ons over zijn ervaringen in het Anna en met Kitty in het bijzonder. Lees zijn hele verhaal hier.
Wat is jouw ware gezicht?
Ontdek in 7 korte stellingen jouw grootste kracht als (zorg)professional.
Doe de test